Haftanın Olgusu

Haftanın Olgusu-140 (27 Mayıs 2024)

Haftanın Olgusu

Editör

Dr. Nursel Yurttutan
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı
Kahramanmaraş

27 Mayıs 2024

ÖyküBulgularAyırıcı TanıTanıTartışmaKaynaklar

60 yaş, E
Ateş, baş ağrısı ve yürümede güçlük

Araş. Gör. Dr. Muhammed KIZILTEPE
Prof. Dr. Yonca ANIK
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı

  1. A) BT incelemede klivus düzeyinde, içerisinde dens alanlar (yeşil ok) bulunan, klivusta ve sella tabanında belirgin destrüksiyona neden olan (beyaz ok) litik hipodens lezyon izleniyor. Lezyon MR incelemede T1A görüntülerde hipointens alan barındıran ağırlıklı olarak hiperintens (kırmızı ok), T2A görüntülerde ağırlıklı olarak hipointens (mavi ok) sinyal intensitesinde izleniyor. Lezyon hipofiz gland inferior kesimi ile yakın komşuluktadır (sarı ok). Hipofiz glandı ayrı olarak seçilebilmektedir. Kavernöz sinüs invazyonu saptanmamıştır. İnfindibulum hafif sağa deviye görünümdedir.

  2. B) Kontrast sonrası T1A imajlarda minimal periferik kontrastlanma (mor oklar) izleniyor.
  1. Apse

  2. Ekordozis fizalifora

  3. Nöroenterik kist

  4. Kordoma

  5. Kondrosarkom

  6. Kistik metastaz

  7. Lenfoma Multiple myelom

Fungal Apse

Fungal Apse

  1. Fungal apseler sıklıkla AIDS, kortikosteroid kullanımı, kemoterapi, organ nakli gibi immün sistemi baskılayan durumlarla birlikte  görülür.

  2. Paranazal sinüsler, orta kulak, kalp ve akciğerlerdeki enfeksiyonun komşuluk yolu ya da hematojen yolla yayılması ile oluşabilir.

  3. Kraniyal fungal apseler sıklıkla parankimde görülmekle birlikte nadiren klivusta da görülebilir. Fungal apselerde en sık etken genellikle Aspergillus türleridir.

  4. Sıklıkla ateş, baş ağrısı, görme bozukluğu gibi semptomlarla hastaneye başvuru olmaktadır.
Görüntüleme Bulguları:
  1. BT: Genellikle tanıda ilk tercihtir. Sıklıkla heterojen iç yapıda, içerisinde mantar hiflerinin konglomerasyonuna bağlı dens alanlar barındırabilen ve kemik erozyonu yapabilen lezyon olarak görülebilir.

  2. T1A’da hipointens sinyal değişiklikleri
  1. Mental retarde olan vakamızın CABG öyküsü mevcut. Nöroşirürji bölümümtarafından transsfenoidal apse drenajı yapılmıştır. Apse içeriğinde mantar hifleri görülmüştür.
  1. Klival kitlelerin ayırıcı tanısında birçok patoloji yer almaktadır. Bunlardan nöroenterik kistte T1 sinyali değişken intensitede olmakla birlikte protein içeriği nedeniyle sıklıkla hiperintens izlenir, T2 değişken intensitededir. Septa ve kontrastlanan duvar yapısı görülmez.

  2. Ekordozis fizalifora klivusa sap benzeri bağlantı ile tutunur. Karakteristik lokalizasyonu retroklival- prepontin bölge olup intradural yerleşimlidir. Düşük T1 ve yüksek T2 sinyali görünür. 

  3. Kordoma orta hatta BT incelemede yumuşak doku dansitesinde ekspansil kitle olarak görünür. İçerisinde kalsifikasyon bulunabilir. MR incelemede T1 hipointens, T2 hiperintens görünür. Kontrastlı serilerde bal peteği görünümü olabilir. Sıklıkla difüzyon kısıtlanması izlenir.

  4. Kondrosarkom sıklıkla petrooksipital fissür kaynaklı olup kordomadan farklı olarak paramediyan yerleşimlidir. Sıklıkla kalsifikasyon içeren, T1 hipointens, T2 hiperintens, heterojen kontrastlanan lezyon olarak görülür.

  5. Lenfoma BT incelemede sıklıkla kemikte litik destrüksiyon yapan hiperdens yumuşak doku kitlesi olarak görünür. MR incelemede T1 ve T2 ara sinyal intensitesinde, difüzyon kısıtlayan ve kontrastlanan lezyon olarak görülür.

  6. Multiple myelom/plazmositom BT incelemede sıklıkla multiple litik kemik lezyonu olarak görülür. Plasmositomda sklerotik sınırı olmayan tek litik lezyon görülür. Fokal myelom sıklıkla düşük T1, yüksek T2 sinyali gösterir ve homojen kontrastlanır.

  7. Metastazlar primer malignitesi olan hastalarda destrüksiyona neden olan kemik lezyonu şeklinde görülebilir. MR bulguları değişkendir.
  • Nardi C,Maraghelli D,Pietragalla M,Scola E,Locatello LG,Maggiore G,Gallo O,Bartolucci M. A practical overview of CT and MRI features of developmental, inflammatory, and neoplastic lesions of the sphenoid body and clivus. Neuroradiology 2022 Aug;64(8):1483-1509. doi: 10.1007/s00234-022-02986-x. Epub 2022 Jun 3.

  • Palsetia D, Vijjan A,Gala F,Sahu AC,Patkar D,Sahu A. Clival and Paraclival Lesions: A Pictorial Review. Indian J Radiol Imaging. 2023 Feb 11;33(2):201-217. doi: 10.1055/s-0043-1761183. eCollection 2023 Apr.

  • Chaljub G, Van Fleet R, Guinto F C, Crow W N, Martinez L, Kumar R. MR imaging of clival and paraclival lesions. AJR Am J Roentgenol. 1992 Nov;159(5):1069-74. doi: 10.2214/ajr.159.5.1414777.

  • Luthra G, Parihar A, Nath K, et al.. Comparative evaluation of fungal, tubercular, and pyogenic brain abscesses with conventional and diffusion MR imaging and proton MR spectroscopy. AJNR Am J Neuroradiol 2007;28:1332–8. 10.3174/ajnr.A0548

Cahit Güçlü

TNRD