Haftanın Olgusu

Haftanın Olgusu-184 (31 Mart 2025)

Haftanın Olgusu

Editör

Dr. Burçak Çakır Peköz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Radyoloji Anabilim Dalı

31 Mart 2025

ÖyküYanıtlarBulgularAyırıcı TanıTanıTartışmaKaynaklar

66 yaş, K
2 aydır sağ yanakta ağrı, yüzün sağ yarımında uyuşma

Arş. Gör. Dr. Bahar YILDIZ
Prof. Dr. Anıl ÖZGÜR
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı

Olgu için verilen yanıtlar

  1. Lenfoma (4 kişi)
  2. Fungal sinüzit (2 kişi)
  3. Sinonazal karsinom (2 kişi)
  4. Şıvannom (2 kişi)
  5. İnverted papillom (2 kişi)
  6. Antrokoanal polip (1 kişi)
  7. Enflamatuar myofibroblastik tümör (1 kişi)
  8. Teratom (1 kişi)
  1. Kontrastsız BT görüntülerde (A) sağ maksiller sinüsü dolduran orbita alt duvarını erode ederek (kırmızı ok) orbita içine uzanım gösteren yumuşak doku dansitesinde lezyon izleniyor.
  2. Aksiyel T2A görüntüde (B) sağ maksiller sinüs lümenini tama yakın dolduran izo-hafif hipointens (sarı ok) lezyon izleniyor.
  3. Aksiyel T1A görüntüde (C) hipointens sinyalli (yeşil ok), kontrastlı yağ baskılı T1 A  görüntüde (D) homojen kontrastlanan (mor ok) maksiller sinüs ön duvarını erode ederek kısmen premaksiller alana da uzanan lezyon izleniyor.
  4. Difüzyon ağırlıklı görüntülemede (E) kitlede homojen difüzyon kısıtlaması (mavi ok) izleniyor.
  1. Sinonazal karsinom
  2. Sinonazal lenfoma
  3. Polianjitisli sinonazal granülomatozis
  4. Sinonazal melanom
  5. Kronik invaziv fungal sinüzit
  6. IGG4 ilişkili hastalık sinonazal tutulumu

Sinonazal B hücreli Non Hodgkin Lenfoma

Sinonazal B hücreli Non Hodgkin Lenfoma

  1. Non Hodgkin Lenfoma (NHL), sinonazal bölgedeki ikinci en yaygın primer malignitedir ve tüm sinonazal kanserlerin yaklaşık  12-17’sini oluşturur. Sinonazal bölge ile ilişkili en yaygın iki NHL alt tipi, ekstranodal doğal öldürücü/T hücreli lenfoma (ENKTL) ve diffüz büyük B hücreli lenfomadır (DLBCL).
  2. B hücreli lenfoma paranazal sinüslerde ve batılı popülasyonda daha yaygınken T hücreli lenfoma nazal kavitede ve Asyalı/Güney Amerikalı popülasyonda daha yaygındır.
  3. Klinik prezentasyon: Genellikle spesifik olmayan septomlarla ortaya çıkar; daha ileri bir aşamaya kadar semptom vermez. Sinonazal NHL’ninen sık görülen semptomları burun tıkanıklığı, epistaksis, baş ağrısı ve tek taraflı yüz, yanak veya burun şişliğidir.
  4. Kontrastsız BT’de  kemiği erode edebilen yumuşak doku dansitesindeki kitle kontrastlı incelemede homojen kontrastlanma gösterir. MRG’de T1A incelemede genelde ara sinyal özelliğinde, T2A incelemede hipointens sinyal özelliğinde izlenir. Kontrastlı T1A görüntülerde lenfomaların kontrast tutma paterni değişken olmakla birlikte  genellikle tedavi öncesi lenfomalar homojen kontrast tutma eğilimindedir. Difüzyon ağırlıklı görüntülemede sinonazal lenfomaların ADC değerleri düşüktür.
  5. Tanı; klinik semptomlar, görüntüleme bulguları ve histopatolojik inceleme ile konur.
  6. Olgumuzda tipik görüntüleme bulguları mevcut olup tanı histopatolojik inceleme ile konulmuştur.
  7. Tedavi; kemoterapi, sınırlı ve tamamen rezeke edilebilen vakalarda cerrahi yapılır.
  • Kumar J, Daga R, Pradhan G, Meher R. Sinonasal Inflammation or Neoplasm: Raise the Red   Flagsǃ-A Pictorial Review. Indian J Radiol Imaging. 2023; 33(4):522-531.
  • ShuaibuIY, UsmanMA, AjiyaA. Unilateral sinonasalmasses:Review of clinicalpresentation and outcome in Ahmadu Bello university teaching hospital, Zaria, Nigeria. Niger Med J 2020; 61(01):16–21.
  • Chen, Y, Wang, X, Li, L et al. Differential diagnosis of sinonasalextranodal NK/T cell lymphoma and diffuse large B cell lymphoma on MRI. Neuroradiology 2020; 62:1149–1155. E

Cahit Güçlü

TNRD