Haftanın Olgusu-156 (16 Eylül 2024)

Haftanın Olgusu

Editör

Dr. Nursel Yurttutan
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı
Kahramanmaraş

16 Eylül 2024

ÖyküBulgularAyırıcı TanıTanıTartışmaKaynaklar

52 yaş E, DM ve KBY
Epilepsi nedeniyle yapılan difüzyon MRG’den 16 ay sonra beyin MRG yapılıyor

Prof. Dr. Erkan Gökçe
Doç. Dr. Murat Beyhan
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı

  1. A) Pontomedüller bileşke ve pons sağ yarıda DAG’da hiperintens,  ADC haritasında hipointens akut iskemiye sekonder yamasal diffüzyon kısıtlılıkları dikkat çekmektadir (sarı oklar).

  2. B) 16 sonra yapılan MRG’de pons santral kesimde daha belirgin beyin sapı kompartmanlarında geçirilmiş iskemik hadiseye sekonder kronik laküner infarktlar-gliotik doku değişikliğine ait sinyal kayıtları, bilateral orta serebellar pedinküllerde wallerian dejenerasyona ait T2A serilerde  sinyal artımları görülmektedir (beyaz oklar).
  1. Nörodejeneratif hastalık (multipl sistem atrofi—serebellar tip)

  2. Demiyelinizan ve inflamatuar hastalık (multipl skleroz, ADEM, Behçet hastalığı)

  3. İntoksikasyon (toluen, siklosporin, heroin inhalasyonu)

  4. Wilson hastalığı

  5. Hipoglisemik ensefalopati

Pontin iskemiye sekonder serebellar pedinküllerde wallerian dejenerasyon

Pontin iskemiye sekonder serebellar pedinküllerde wallerian dejenerasyon

  1. Wallerian dejenerasyon (WD) proksimal aksonal ya da nöron hücre gövdesindeki hasara bağlı olarak aksonların ve myelin kılıflarının sekonder anterograd dejenerasyonudur.

  2. Bu terim orijinal olarak periferik sinir lezyonlarını ifade etmek için kullanılmış olsa da santral sinir sisteminde benzer mekanizma ile beyaz cevher yolaklarında oluşan değişiklikler için de kullanılmaktadır.

  3. Sıklıkla kortikal/subkortikal yerleşimli lezyon (genellikle enfarkt) ve aynı taraf internal kapsül ve beyin sapında topografik olarak piramidal trakt boyunca T2 sinyal artışı şeklinde görülür.

  4. WD ayrıca hemoraji, travma, nekroz ve fokal demiyelinizasyon gibi çeşitli durumlardan da kaynaklanabilir.

 Görüntüleme Bulguları

  1. WD en yaygın kortikospinal traktta görülmektedir. Ancak korpus kallozumu geçenliflerde, optik radyasyon liflerinde, fornikslerde ve serebellar pedinküllerde de görülebilir.

  2. Beyaz cevher yolaklarındaki sinyal değişiklikleri zamana göre değişkenlik göstermekte olup ilk 4 haftada herhangi bir değişiklik olmaz iken, 4-14 hafta arası T1A’da hiperintensite T2A’da hipointensite, sonraki evrede T1A’da hipointensite T2A’da sinyal artışı şeklinde görülmektedir. Aylar-yıllar ile ifade edilen geç dönemde aynı tarafta özellikle beyin sapında atrofi görülür.

  3. T2 ağırlıklı veya FLAIR görüntülerinde orta serebellar pedinküllerde bilateral simetrik hiperintens sinyal değişikliği pontin enfarkta bağlı kortikopontoserebellar traktın WD’sini düşündürmektedir ve literatürde nadiren bildirilmiştir.
  • Shen Y, Jian W, Li J, Dai T, Bao B, Nie H. Bilateral wallerian degeneration of the middle cerebellar peduncles secondary to pontine infarction: A case series. J Neurol Sci. 2018 May 15;388:182-185.

  • Uchino A, Uemiya N. Wallerian degeneration of the ipsilateral middle cerebellar peduncle after lower pontine paramedian infarct diagnosed by magnetic resonance imaging. Radiol Case Rep. 2023 Jun 8;18(8):2823-2826.

  • De Simone T, Regna-Gladin C, Carriero MR, Farina L, Savoiardo M. Wallerian degeneration of the pontocerebellar fibers. AJNR Am J Neuroradiol. 2005 May;26(5):1062-5.

  • Osborn AG, et al. Diagnostic im aging, Brain. Amirsys; 2004: I-10-91.

Cahit Güçlü

TNRD