Haftanın Olgusu-132 (1 Nisan 2024)

Haftanın Olgusu

Editör
Dr. Nursel Yurttutan
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı
Kahramanmaraş
1 Nisan 2024
ÖyküBulgularAyırıcı TanıTanıTartışmaKaynaklar
51 yaş, E, şizofreni, DM
Baş dönmesi, bilinç kaybı sonrası GKS:3 olarak entübe ediliyor

Araş. Gör. Dr. Şeyma Kılıçarslan Özdemir
Doç. Dr. Ali Murat KOÇ
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı
Beyin BT’de sol serebellar hemisferde hemoraji, 4. ventrikül basısı ve hidrosefali saptanan hastaya dekompresyon amaçlı şant takılıyor.
- Sol serebellar hemisferde 4. ventriküle bası yapan 54×21 mm boyutlarında hematom (mavi ok) ve obsrüktif hidrosefali (kırmızı ok)
- Lateral ventriküller (kırmızı ok) ve 3. ventrikül geniş, sağ lateral ventrikülde sonlanan şant kateteri (mavi ok) izleniyor.
- Korpus kallozum anteriorunda ödem ile uyumlu hipodansite (mavi ok), sol frontal lob interhemisferik alanda 10 mm kalınlıkta subdural koleksiyon (kırmızı ok) izleniyor.
- Şant kateteri çıkarılmış, lateral ventriküllerde ve 3. ventrikülde hidrosefali (mavi ok) mevcut. Korpus kallozum anteriorunda izlenen ödeme ait hipodansite ve sol frontalde izlenen subdural koleksiyon kaybolmuş.
- Korpus kallozum impingement sendromu
- Korpus kallozumun sitotoksik lezyonları
- Marchiafava-Bignami disease (MBD)
- Posterior reversibl ensefalopati sendromu
Korpus Kallozum İmpingement Sendromu
Korpus Kallozum İmpingement Sendromu (KKİS)
- KKİS, obstrüktif hidrosefali olan olgularda ventriküloperitoneal şant sonrası korpus kallozumda sinyal veya dansite değişikliklerini tanımlar.
- Kronik hidrosefali nedeniyle korpus kallozal yumuşama, zorlu ventriküler drenaj, bozulmuş venöz drenaj, azalmış arteriyel beslenme, traksiyona bağlı arteriyel bozulma ve demiyelinizasyon öne sürülen mekanizmalar arasında yer alır.
- Kronik yüksek intraventriküler basınç zemininde şant hiperfonksiyonuna bağlı ani gelişen intrakraniyal hipotansiyon da KKİS’nin önemli sebeplerinden biridir.
Görüntüleme Bulguları:
- Korpuz kallozum gövde ve istmusunda T1AG’de hipointensite, T2AG ve FLAIR sekansta hiperintensite izlenir. BT görüntülemelerde ise hipodens lezyon şeklinde izlenir. Bulgular %75 oranında kaybolur.
- Altta yatan mekanizmanın kesin olarak anlaşılması zor olmasına rağmen, bu görünümlerin gereksiz ek incelemelere veya müdahelelere yol açabilecek diğer patolojilerle karıştırılmaması çok önemlidir.
- Korpus kallozumun sitotoksik lezyonları genellikle spleniumda geçici diffüzyon kısıtlanması şeklinde görülür ve nöbet, metabolik bozukluk, enfeksiyon, ilaçlar ve toksinlerin neden olduğu çok çeşitli klinik durumlarda ortaya çıkar. Klinik ve görüntüleme bulgularıyla KKİS ile ayırıcı tanısı yapılabilir.
- Marchiafava-Bignami hastalığı kronik alkolizm ve B vitamini eksikliğinde korpus kallozumun nekrozu ve demyelinizasyonunu tanımlar. BT’de hipodens lezyon, MRG’de akut dönemde T1A hipointens T2A hiperintens görünür. B vitamini tedavisiyle tedavi edilebilir. Klinik ve görüntüleme bulgularıyla KKİS ile ayırıcı tanısı yapılabilir.
- Posterior reversibl ensefalopati sendromunun genellikle hipertansiyona bağlı olduğu düşünülse de etiyolojiler arasında çeşitli ilaç kullanımları, sepsis, KİT, ventriküloperitoneal şant takılması, hemolitik üremik sendrom gibi nedenler de yer alır. Genellikle oksipital ve parietal lobu tutar. BT’de hipodens görülür. Klinik ve görüntüleme bulgularıyla KKİS ile ayırıcı tanısı yapılabilir.
- Oon, S.-F., Kuan Kok, H., Barras, C. D., Looby, S., Brennan, P., & Asadi, H. (2017). Corpus Callosum Impingement Syndrome: A Callosal or Colossal Problem? Canadian Journal of Neurological Sciences / Journal Canadien Des Sciences Neurologiques. doi:10.1017/cjn.2017.221
- Spreer, J., Ernestus, RI, Lanfermann, H. And others. Lesions of the Corpus Callosum in Hydrocephalic Patients with Ventricular Drainage – a CT-Study Acta Neurochir 138 , 174–178 (1996). https://doi.org/10.1007/BF01411357
- Post-shunting corpus callosal signal change and review of the literatüre doi.org/10.1016/j.jocn.2019.12.2009