Haftanın Olgusu

Haftanın Olgusu-181 (10 Mart 2025)

Haftanın Olgusu

Editör

Dr. Burçak Çakır Peköz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Radyoloji Anabilim Dalı

10 Mart 2025

ÖyküYanıtlarBulgularAyırıcı TanıTanıTartışmaKaynaklar

25 gün, K
 35. hafta C/S, polihidroamniyoz, makrosefali, koryoretinit

Arş. Gör. Dr. Mesut YONTAR
Prof. Dr. Anıl ÖZGÜR
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı

Olgu için verilen yanıtlar

  1. Konjenital toksoplazma enfeksiyonu (23 kişi)
  2. Konjenital CMV enfeksiyonu (6 kişi)
  3. Dandy Walker malformasyonu (1 kişi)
  1. Transfontanel USG’de (A) bilateral lateral ventriküllerde hidrosefali ile uyumlu  ileri derecede genişleme (kırmızı yıldızlar) ve parankimde incelme izleniyor.
  2.  Aksiyel ardışık BT görüntülerde (B) lateral ventriküllerde hidrosefali ile uyumlu ileri derecede genişleme  ve kolposefali (mor yıldızlar); her iki serebral parankimde kortikal subkortikal periferik yerleşimli kalsifikasyonlar (sarı oklar) ile bilateral talamus ve bazal ganglionlarda kalsifikasyonlar (mavi oklar) izleniyor.
  3. Ardışık T2A incelemede (C) bilateral talamus ve bazal ganglionlarda kalsifikasyonlar ile uyumlu hipointens sinyalli alanlar (sarı ok) ile subkortikal yerleşimli kistik beyaz cevher lezyonu (kırmızı ok) izleniyor. Her iki frontal ve ventriküler beyaz cevherde hafif sinyal artışı ile bilateral lateral ventriküllerde belirgin genişleme ve parankimde belirgin incelme varlığına dikkat ediniz.
  4. Sagital CISS incelemede (D) akuaduktus serebride stenoz izlenmemiştir.
  1. TORCH enfeksiyonu
  2. Aicardi–Goutières Syndrome
  3. Menenjit
  4. Konjenital HIV
  5. BLC-PMG (Band-like calcification with simplified gyration and polymicrogyria)
  6. Cysticercosis

Konjenital Toksoplazma Enfeksiyonu

Konjenital Toksoplazma Enfeksiyonu

  1. Konjenital toksoplazma enfeksiyonu, annenin primer enfeksiyonunu takiben fetüsün transplasental kontaminasyonundan kaynaklanır.
  2. Konjenital toksoplazma enfeksiyonu, zorunlu  hücre içi parazit olan protozoa Toxoplasma gondii’den kaynaklanır. Toksoplazma insanlarda en sık görülen parazitik enfeksiyondur. Konjenital toksoplazmoz insidansı, morbidite ve mortalitesi hamile kadınlarda toksoplazma enfeksiyonunun edinilme zamanına ve maruziyet sırasında önceki enfeksiyon durumuna bağlıdır. 
  3. Konjenital toksoplazma enfeksiyonu, doğum sırasında asemptomatikolabileceği gibi ciddi nörolojik semptomlar ve göz hastalığına kadar geniş kapsamlı klinik bulgulara sahiptir. Konjenital toksoplazmozlubebeklerin büyük çoğunluğunda (yaklaşık %75) doğumda belirgin bir klinik bulgu görülmez.
  4. Preterm yenidoğanlarda koryoretinit, hidrosefali ve serebralkalsifikasyonlardan oluşan klasik triad, sınırlı sayıda enfekteyenidoğanda ortaya çıkar. Annenin enfeksiyona ilk trimesterdeyakalandığı ve herhangi bir tedavi almadığı durumlarda semptomlar genellikle şiddetlidir ve ciddi şekilde etkilenenlerin bazılarında erken dönemde exitus görülebilir. Şiddetli hastalığın nörolojik, oftalmolojik belirti ve semptomları: Mikro veya makrosefali, nöbetler, nistagmus, hidrosefali, serebral kalsifikasyonlar, meningoensefalit, koryoretinit, mikroftalmi, retinokoroidit, şaşılıktır.
  5. Serebral toksoplazmozis  dağınık parankimalkalsifikasyonlara neden olurken CMV enfeksiyonunda subependimal patern dominanttır. Mikrosefali ve kortikal displaziler CMV enfeksiyonunda daha sık izlenirken konjenitaltoksoplazma enfeksiyonunda makrosefali daha sık izlenir. Serebral parankimal kistik lezyonlar CMV enfeksiyonunda daha sık görülürken toksoplazmaenfeksiyonunda daha az sıklıkla da olsa izlenebilir.
  6. Sunduğumuz olguda klinik ve radyolojik bulgular ile laboratuvar testleri toksoplazma enfeksiyonunu desteklemekteydi.
  • Khan K, Khan W. Congenital toxoplasmosis: An overview of the neurological and ocular manifestations. Parasitol Int. 2018;(6):715-721.
  • Barkovich, AJ. Girard, N. Fetal brain infections. Childs Nervous System2003;(19):501.
  • Lago, EG. Baldisserotto, M. Hoefel Filho JR et al. Agreement betweenultrasonography and computed tomography in detecting intracranialcalcifications in congenital toxoplasmosis. Clinical Radiology 2007;(62):1004–11.
  • Virkola, K. Lappalainen, M. Valanne, L. Koskiniemi,  Radiological signsin newborns exposed to primary Toxoplasma infection in utero. PediatricRadiology 1997;(27):133–8.
  • Malinger, G. Werner, H. Rodriguez Leonel, JC, et al. Prenatal brain imaging in congenital toxoplasmosis. Prenat Diagn 2011;(9):881-6.
  • Robert-Gangneux F et al: Epidemiology of and diagnostic strategies fortoxoplasmosis. Clinical Microbiology Rev. 2012;25(2):264-96.

Cahit Güçlü

TNRD