Haftanın Olgusu-136 (29 Nisan 2024)
Haftanın Olgusu
Editör
Dr. Nursel Yurttutan
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı
Kahramanmaraş
29 Nisan 2024
ÖyküBulgularAyırıcı TanıTanıTartışmaKaynaklar
65 yaş, K
Baş ağrısı, antikoagülan ilaç kullanımı
Araş. Gör. Dr. Muhammed Batuhan DAŞTAN
Doç. Dr. Rıfat ÖZPAR
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı
- •Kraniyal ve difüzyon MR görüntülemede (a); sol orta kraniyal fossada anterior ekstraaksiyel mesafede, tüm sekanslarda ağırlıklı olarak BOS’a yakın izointensitede komponentten (kırmızı yıldız işareti) ve yer yer septalardan (turuncu oklar) oluşan komplike kistik lezyonda difüzyon ağırlıklı b:1000 görüntüde BOS’a göre hafif ölçüde azalmış difüzyon (çift uçlu kırmızı ok) izleniyor.
- İntratekal gadolinyumlu MR sisternografi incelemesine ait prekontrast ve 8. saat postkontrast fazlarda (b); kistik lezyonda bazal sisternalar ile eş intensitede tam bağlantılı komponent (lacivert yıldız işareti) ve 8. saatte beyaz cevher ile benzer intensiteye ulaşan kısmi bağlantılı komponent (sarı yıldız işareti) izleniyor.
- •Duyarlılık ağırlıklı görüntülemede (c); hemorajik kalıntılar içeren septalar (mavi ok) ve eşlik eden yaygın yüzeyel siderozis alanları (mavi ok başları) izleniyor.
- Komplike araknoid kist
- Epidermoid kist
- Nörenterik kist
- Hidatid kist
Komplike araknoid kist
Komplike Araknoid Kist
- Araknoid kistler; araknoid materin iki ince tabakası arsında beyin-omurilik sıvısı (BOS) birikimi sonucu oluşan benign, sporadik, konjenital lezyonlardır.
- En sık lokalizasyonları; orta kraniyal fossa ve silviyan fissürdür.
- Bunları posterior fossa (serebellopontin açı, suprakolliküler düzey, vermis) sella-suprasellar düzeyler izler.
- Araknoid kistler genellikle asemptomatiktir.
- Kist içi hemoraji gelişmesi veya araknoid membranların yırtılmasına bağlı subdural mesafeye rüptür sonucunda kist komplike yapı kazanır ve semptomatik hale gelir.
Görüntüleme Bulguları:
- Araknoid kistler ekstraaksiyel yerleşimlidir ve MRG’de tüm sekanslarda BOS ile benzer intensitededir.
- Hemoraji ile komplike olmuş araknoid kistlerde kanamanın evresine göre MR sinyal özellikleri değişen, çoğunlukla BOS’a göre daha yoğun sinyal değişiklikleri gösteren komponentler, internal septasyonlar izlenebilir.
- Araknoid kistin subdural mesafeye rüptüre olarak komplike olması halinde kist komşuluğunda subdural hemoraji veya higroma görülebilir
- Ayırıcı tanıda epidermoid kist, nörenterik kist ve hidatid kist düşünülebilir.
- Epidermoid kistler; FLAIR sekansta heterojen, BOS’a kıyasla hiperintens ve DAG’da yüksek b değerlerinde dahi hiperintens görünümleri ve difüzyon kısıtlamaları ile ayırt edilir.
- Nörenterik kistler daha çok spinal düzeyde yerleşim gösterir, intrakraniyel yerleşimli olanlar ekstraaksiyeldir ve genellikle posterior fossada, nadiren konveksite düzeyinde sulkuslarda yerleşim gösterir.
- Araknoid kistin tüm sekanslarda BOS intensitesinde olması, nörenterik kistlerin ise içeriğine bağlı FLAIR sekans başta olmak üzere farklı sinyal özellikleri taşıması ayrımlarında yararlıdır.
- İntrakraniyal hidatid kist nadiren görülür. Kist daha gergin yapıdadır ve içerisinde germinatif membranlar, kist duvarında kontrastlanma ve nadiren kalsifik komponent görülebilir. Olgunun kliniği ve İHA(+)’ liği tanıyı büyük oranda koydurur.
- Ibarra R, Kesava PP. Role of MR imaging in the diagnosis of complicated arachnoid cyst. Pediatr Radiol. 2000 May;30(5):329-31.
- Hanai S, Yanaka K, Aiyama H, Kajita M, Ishikawa E. Spontaneous resorption of a convexity arachnoid cyst associated with intracystic hemorrhage and subdural hematoma: A case report. Surg Neurol Int. 2023 Jun 30;14:224. doi: 10.25259/SNI_279_2023. PMID: 37404493; PMCID: PMC10316224.
- Hong JC, Kim MS, Chang CH, Kim SH. Arachnoid cyst with spontaneous intracystic hemorrhage and chronic subdural hematoma. J Korean Neurosurg Soc. 2008 Jan;43(1):54-6. doi: 10.3340/jkns.2008.43.1.54. Epub 2008 Jan 20. PMID: 19096549; PMCID: PMC2588155.